Ransomware taskforce roept op tot agressieve maatregelen voor het traceren van Bitcoin-transacties

De taskforce heeft nieuwe regels voorgesteld die agressieve tracering van cryptocurrency en strengere vergunningsvereisten voor bedrijven die met digitale activa omgaan, mogelijk maken.

De taskforce bestaat uit wetshandhavers

Overheid en bedrijfsleven hebben de handen ineengeslagen om een grote toename van ransomware te bestrijden, waarbij een nieuw gevormde ransomware taskforce oproept tot nieuwe maatregelen om Bitcoin- en cryptokapitaalstromen agressiever op te sporen.

De taskforce bestaat uit wetshandhavers, waaronder agenten van de FBI en de Amerikaanse geheime dienst, die samenwerken met vertegenwoordigers van toonaangevende beveiligingsbedrijven en techbedrijven.

Volgens een rapport van Reuters van 29 april waarin anonieme bronnen van de taskforce van het ministerie van Justitie worden geciteerd, roept de groep op tot nieuwe richtlijnen die zijn ontworpen om de anonimiteit van de overdracht van digitale activa te doorbreken, die binnenkort door het Congres zullen worden beoordeeld.

De voorgestelde maatregelen omvatten aangescherpte KYC-vereisten voor crypto-activabeurzen, uitgebreide vergunningsvereisten voor entiteiten die met cryptocurrencies werken, en het uitbreiden van antiwitwaswetten om de activiteiten van crypto-omzettingskiosken en geldautomaten beter te onderzoeken.

De groep steunt ook de push van het Financial Crimes Enforcement Network om de rapportagevereisten voor transacties met een waarde van meer dan $ 10.000 te verhogen.

Zei dat de voorgestelde richtlijnen ook „enorm“

Een ambtenaar van Homeland Security zei dat de voorgestelde richtlijnen ook „enorm“ zouden zijn voor de inspanningen van de rechtshandhavingsinstanties om drugshandelaars, mensensmokkelaars en andere actoren die zich bezighouden met illegale activiteiten onder de dekmantel van crypto-pseudonimiteit te bestrijden.

„Dit is een wereld die precies is gecreëerd om anoniem te zijn, maar op een gegeven moment moet je iets opgeven om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is,“ zei hij.

De voorgestelde regels zijn bedoeld als reactie op een recordjaar voor ransomware-aanvallen, waarbij de taskforce schat dat ransomware-syndicaten in 2020 bijna 350 miljoen dollar hebben geïncasseerd – een stijging van 200% ten opzichte van het voorgaande jaar. Het leeuwendeel van de winsten werd behaald door overheidsinstanties, ziekenhuizen, onderwijsinstellingen en particuliere bedrijven als doelwit te nemen.

De taskforce heeft ook bewijs gevonden dat suggereert dat veel ransomware-exploitanten vriendschappelijke banden hebben met Noord-Korea, Rusland en andere landen waarvan de belangen tegengesteld lijken aan die van de Verenigde Staten.

Bij de aankondiging van het team vorige week schreef plaatsvervangend procureur-generaal John Carlin:

„Hoewel het ministerie belangrijke stappen heeft ondernomen om cybercriminaliteit aan te pakken, is het absoluut noodzakelijk dat we alle bevoegdheden en middelen van het ministerie inzetten om de vele dimensies en onderliggende oorzaken van deze dreiging aan te pakken.“